torstai 19. huhtikuuta 2007

Saanko luvan?

Helmettiä ja blogeja lukiessani viime aikoina, on jostain syystä silmiini osunut monta saman tyyppistä lausetta:
- Blogissani on linkki hänen sivuilleen, vaikka en ole kysynytkään lupaa
- Ethän pahastu, vaikka sivuillani on linkki blogiisi, enkä ole kysynyt siihen lupaa
- Saanko laittaa linkin sivuillesi

Omassa blogissani on monta linkkiä eri ihmisten blogeihin (joita luen enemmän tai vähemmän säännöllisesti) sekä helmikauppoihin joissa "asioin" (myöskin enemmän tai vähemmän säännöllisesti).
Keneltäkään en ole tähän kysynyt lupaa.

Mutta nyt alkoi omatunto kolkuttelemaan. Luvan kysyminen ei ole käynyt pienessä mielessäkään. Nehän ovat kuitenkin avoimia ja kaikkien luettavissa (erikseenhän on suljettuja yhteisöjä/blogeja, joihin ei pääse kuin pyynnöstä). Ja yleensä ihminen perustaa blogin juuri toisten luettavaksi, vaikka se ei pääasia olekaan. Sivuillani linkit ovat lähinnä omaksi ilokseni.

Jos nyt laitan blogien pitäjille kysymyksen, saanko pitää linkin heidän sivuilleen, tuntevatkohan he velvoituksen laittamaan oman sivuni linkin heidän blogiinsa? Osa ei varmaan ole koskaan edes käynyt blogissani, saatika kiinnostunut siitä.

Täytyy miettiä tätä. Yksi mahdollisuus on tietysti poistaa mokomat, heh.

Tiedoksi:
Minun blogini osoitteen saa kuka tahansa laittaa linkiksi sivuilleen ilman kyselyä tai pyyntöä. Mutta vain sillä ehdolla, että todellakin itse tuntee jotain kiinnostusta blogiani kohtaan, heh.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä linkin laittamiseen ei lupaa tarvi kysellä. Ainakaan minulta. Eiköhän ne vaan lisää "julkisuutta", ja lukioitahan me kaikki kai halutaan? Helmikaupat ja -yhteisöt nyttuskin ainakaan pahastuu ilmaisesta mainoksesta. Ehkä jos mut olisi linkitetty jonnekin rikollisille ja arveluttaville sivuille, niin en tykkäisi, mutta helmiaiheisilla, ystävien ja kaikilla muillakin "normaaleilla" sivuilla linkit on ihan tervetullutta.

En ole kyllä itsekään kysellyt lupia linkkeihin, eikä ole mielessä edes käynyt. :o Kai ne pyytää sitten, jos linkki sivuillani häiritsee. Mihinkään vastavuoroisuuteen linkit ei mielestäni sitouta.

Tällaisia aatoksia aamulla. Mukavaa viikonloppua sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Komppaan Katria täysin. :)

Mags kirjoitti...

Samoilla linjoilla Katrin kanssa.
-En ole kysellyt lupia, en kysy, eikä minulta tarvitse kysyä.
-Aion uudistaa omaa linkitystäni; otsikko ja blogit vaihtelevat.
-Ja, toisaalta; blogilistalla on helppo tehdä oma suosikki-lista, joka ei ole minulla sama kuin blogissani näkyvä 'minua kiinnostavat' -lista :-D

Anonyymi kirjoitti...

Edellisten kanssa täysin samaa mieltä! Olen koonnut oman linkkilistani ilman lupia, olen tosin listan lopuksi laittanut maininnan että pyynnöstä linkki poistetaan... jos joku haluaa...

Iso osa niistä joita itsekin jatkuvasti seurailen on mulla kuitenkin vielä netin suosikeissa, ei ole välttämättä päivitetty vielä linkkilistaan... (siellä sinäkin olit kauan ennenkuin lisäsin linkkilistaan...) :)

Salatut blogithan on suojattu salasanalla, muuthan on kai julkisia......
Minun blogin saa linkkilistoille laittaa kyselemättä, ilman muuta... tuumii täällä tämä! :)

Mukavaa viikonloppua! :)

Anonyymi kirjoitti...

Yleensä ei tule edes mieleen pyytää lupaa,paitsi siinä tapauksessa että huomaan ihmisen, jonka linkki on sivuillani, kyselevän muilta lupia linkittämiseen. Kaikilla on oma tapansa toimia :)

Myy kirjoitti...

Moi, tulin kurkkaamaan otitko kuvan siitä hienosta nilkkakorusta. Kiitos vain vielä kerran. =)